Könnyű kezelés - Euro-50TE Mini online pénztárgép

Számlák: beüssem, vagy NE üssem?

Amennyiben a vállalkozás, amely készpénzes (vagy készpénz helyettesítő eszközzel fizetett) számlát állít ki, használ online pénztárgépet is, ezt a számlát az online pénztárgépbe nem kell szerepeltetni, mint nyugta (azaz értékesítés). Viszont amennyiben a számla ellenértékét a pénztárgép kasszafiókba helyezik, úgy Befizetés (Pénz be) bizonylattal le kell kezelni ezt a mozgást a pénztárgépen, hogy a kasszafiók tartalom egyezzen a pénztárgépen lévő nyilvántartással.

 

Régi gyakorlat volt, hogy a számla ellenértéket, mint értékesítés (nyugta) beütöttük a pénztárgépbe. Az így keletkezett nyugtát hozzátűztük a tőpéldányhoz (az eladónál maradó példányhoz) és az ügyfél csak számlát kapott (kézi vagy gépi számlát). A NAV 2014-ben megjelent (jelenleg nem elérhető) tájékoztatása értelmében egy gazdasági eseményről csak egy bizonylat készülhet – számla vagy nyugta. Ennek értelmében, ha egy ügyfél számlát kér, akkor nyugtát már nem kell kiállítani. Valamint ha nyugta került kiállításra, de az ügyfél számlát kért utólag, akkor ezt a nyugtát sztornózni kell.

 

Fontos, hogy erre a fenti szabályra fokozottan figyelni kell, mivel 2020. július 1-től minden, vállalkozások közötti számla beküldésre kerül a NAV-ba. Dupla bizonylatolás esetén a NAV szerverén duplán jelenne meg a forgalmi adat is – online számla adatszolgáltatásból származó és online pénztárgép adatszolgáltatásból származó forgalmi adatként is. Természetesen a vállalkozások könyvelői nem szerepeltetnék a forgalmat duplán az adóbevallásban – és ennek alapján eltérne az adóbevallás a NAV nyilvántartásától, ami további bonyodalomhoz vezetne.

 

Jelenleg a témával kapcsolatban két NAV tájékoztató érhető el:

 

https://www.nav.gov.hu/nav/tudjon_rola/A_8_1_legfontosabb_do20180815.html (2. és 3. pont)

https://nav.gov.hu/nav/tudjon_rola/A_penztargepkezelesse20191217.html (3. pont)

 

Tipp:

Hogyan? Készpénzes SZÁMLÁK rögzítése Flexy és Mini pénztárgépeken

 

 

16040

Ez is érdekelhet