ntak

Fél év felkészülési időt kaptak a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók a kötelező Ntak-adatszolgáltatásra

Budapest, 2022. június 14., kedd (MTI)- Elfogadta az országgyűlés a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére elindított törvénymódosítást, ennek értelmében 2023. január elsejétől indul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adaszolgáltató Központ (Ntak) felé – közölte az MTÜ kedden az MTI-vel.

 

    Kiemelik: a most elfogadott fél év halasztás több tízezer turisztikai vállalkozás technikai felkészülését és a személyzet képzését is támogatja.
    Felidézik, hogy Európában egyedülálló módon Magyarországon elsőként valósult meg a turisztikai szektorban az adatvezérelt irányítás: az Ntak a több mint 45 ezer szálláshely bekötése után a vendéglátó üzletekkel és a turisztikai attrakciókkal bővül, mindez a teljes turisztikai szektor digitalizálásának újabb mérföldkövét jelenti.

    Tavaly november óta már több mint 10 ezer turisztikai attrakció és vendéglátó üzlet regisztrált a rendszerbe. Most csatlakoznak többek között a múzeumok, kastélyok, várak, a strandok és fürdők, a kalandparkok és álltakertek, valamint a zenés-táncos rendezvények is, azaz minden olyan turisztikai attrakció, ahol jegyértékesítés zajlik. A vendéglátó üzletek valamennyi típusa regisztrációköteles, az adatszolgáltatók körébe azonban csak az online pénztárgépet használók tartoznak – írták.

    A szálláshelyek Ntak-csatlakozása után a rendszer bővítése azért kiemelten fontos, mert az adatszolgáltatással a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll rendelkezésre. A naponta érkező statisztikai adatok egyedülálló lehetőséget biztosítanak a turisztikai marketingaktivitások tervezéséhez, az ágazatot érintő döntések előkészítéséhez.

    Közölték, hogy többek között az adatvezérelt marketingtevékenység eredménye az is, hogy a minden idők legjobb belföldi, 2021-es nyári időszaka után a 2022-es nyár is vélhetően kiemelkedő szezon lesz a magyar turizmus történetében.

 

További részletek:

https://mtu.gov.hu/cikkek/fel-ev-felkeszulesi-id-t-kaptak-a-vendeglato-uzletek-es-a-turisztikai-attrakciok-az-ntak-adatszolgaltatasra-2601

https://info.ntak.hu/regisztracio

 

Amennyiben bizonytalan abban, hogy Önre vonatkozik-e az NTAK adatszolgáltatási kötelezettség, úgy egyeztessen könyvelőjével, vagy tájékozódjon TEÁOR szám alapján az alábbi hivatkozásokon:

https://info.ntak.hu/vendeglatas

https://info.ntak.hu/attrakcio

 

 

1359