Pénztárgépek – Az IVSZ a május 1-jei határidő módosítását kéri

 Budapest, 2013. április 30., kedd (MTI) – Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállásra továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), szemben a rendeletben előírt május 1-jével – közölte a szövetség kedden az MTI-vel.    Az IVSZ szerint a módosításra a pénztárgépek teljes körű tesztelése miatt lenne szükség. A szövetség emellett a támogatási rendszer “finomhangolását” is szükségesnek tartja.

 

A közleményben kifejtik, hogy a május 1-jei átállással a globális chip hiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ezelőtt ugyanis legalább néhány száz gép legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy
a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke szerint a kedvezőbb támogatási rendszer és a kitolt átállási határidő enyhítene a pénztárgépgyártók túlfeszített ütemezésén és munkafolyamatain, ami árcsökkentő tényezőként jelentkezhet a végső kínálatban.

Az új pénztárgépek árának csökkenése érdekében az IVSZ módosítaná a pénztárgépek cseréjéhez adható kormányzati támogatást, amely egy-egy vállalkozás estében maximum 500 millió  forintos árbevételhez köti a kompenzációt és legfeljebb 5 pénztárgép bekötéséhez nyújt ötvenezer forint támogatást.

A szövetség javasolja az 500 millió forintos árbevétel küszöb 800 millió – 1 milliárd forintra, míg a támogatható 5 darab pénztárgépes limit 10-15 darabra emelését.

766

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?