Pénztárgépek – Már PC-kasszák is rendelhetők a NAV weboldaláról

Budapest, 2013. december 3., kedd (MTI) – A NAV weboldalán már PC-s pénztárgépeket is rendelni lehet – hívja fel a figyelmet a Laurel Számítástechnikai Kft., és azt is megjegyzi: a nagykasszák piacán sok a kérdőjel, egyelőre csak a december 31-i átállási határidő irányadó, a kereskedők, üzletláncok felkészültsége pedig piaci információk szerint nagyon eltérő.

 

Szabó Ervin, a cég ügyvezetője a közleményben ismerteti: kidolgozták annak feltételeit, hogy a PC-s pénztárgépek is bekerüljenek abba a hivatali adatbázisba, amelyből a kereskedők közvetlenül a NAV-tól rendelhetik meg új, online adatkapcsolatra képes kasszáikat. A forgalmazóknak meg kell határozniuk az általuk szállítandó mennyiséget és a szállítási határidőt.

Az ügyvezető szerint a PC-s kasszacsere folyamatában sok a bizonytalanság. Az új, november 15-én hatályba lépett rendelet sem egyértelmű abból a szempontból, mikor kell megrendelni, szállítani, üzembe helyezni a kasszákat. December 31-ig nyugodtan használhatók a régi kasszák, ám január 1-jétől már csak online pénztárgép működhet. A piaci szereplők közül van, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy elkészüljön december 31-ig, mások kivárnak, arra számítva, hogy mégis eltolják az átállás végső határidejét.

Szabó Ervin felhívta a figyelmet arra: várhatóan csak akkor lehet elkerülni a büntetést, ha a kereskedő bizonyítja, hogy mindent megtett az átállás érdekében. Ebbe beletartozik az is, hogy megfelelő forgalmazó és AEE-gyártó partnert választott, illetve meggyőződött arról, hogy az adott cégek megfelelő referenciákkal, szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Aki időközben rájött, hogy mégsem tud teljesíteni a kiválasztott cég, most még válthat, vannak megoldások a piacon – tette hozzá.

A nagykasszás hálózatoknál a csere lényegesen bonyolultabb, mint a kiskasszáknál. A műszaki átállás is hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul a kezelőket, boltvezetőket ki kell képezni az új eszközök használatára. A döntés során figyelembe kell venni a meglévő kassza állapotát. Az is elképzelhető, hogy elegendő egy AEE-vel egybeépített adóügyi nyomtatót cserélni és illeszteni a kasszaszoftverhez az átállás során, míg más esetben a komplett pénztárgépet cserélni kell – mutat rá a szakértő.

833

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?