Változások az általános forgalmi adóban

Budapest, 2015. január 7., szerda (MTI) – Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintő változások is.

 

Január 1-jétől – az egyes sertéstermékekhez hasonlóan – 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh, kecske) élő és feldolgozott formában történő értékesítésére vonatkozó áfakulcs.

Az új szabályozás szerint le lehet vonni a motorbenzin beszerzésekor előzetesen felszámított áfát, amennyiben a motorbenzin a termékértékesítés adóalapjába közvetlen anyagjellegű ráfordításként épül be.

A fordított adózás alá tartozik az építési munkákhoz, építési szerződés keretében épített ingatlanok kivitelezéséhez kapcsolódó munkaerő-kölcsönzési, személyzet rendelkezésre bocsátására irányuló szolgáltatás, valamint iskolaszövetkezet szolgáltatásának igénybevétele akkor is, ha nem építési hatósági engedélyköteles tevékenységhez kapcsolódik. Pontosították az egyes acélipari termékek értékesítésére vonatkozó fordított adózás alá eső ügyletek körét is.

A pénzügyi eszközökkel kapcsolatos portfoliókezelés január 1-jétől áfaköteles szolgáltatás lett. Mentes ugyanakkor az áfa alól a biztosítástechnikai tartalékok fedezetét képező eszközök portfoliókezelése.

Az időszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés időpontja az érintett elszámolási időszak utolsó napja. Ha azonban a számla vagy nyugta kibocsátásának időpontja és a fizetés esedékessége is megelőzi az időszak utolsó napját, akkor a számla, nyugta kibocsátásának az időpontja, ha pedig a fizetés esedékessége az időszak utolsó napját követő napra esik, akkor a fizetés esedékessége, de legfeljebb az elszámolási időszak utolsó napját követő 30. nap a teljesítés időpontja.

Ezt a szabályt könyvvizsgálati, könyvviteli és adótanácsadási szolgáltatások esetén már 2015. június 30-tól, az egyéb típusú szolgáltatásnyújtásoknál 2016. január 1-jétől kell alkalmazni. Az egyéb időszaki elszámolású ügyleteknél akkor kell alkalmazni az új szabályozást, ha mind az időszak kezdete, mind a fizetés esedékessége 2015. december 31. utáni időpontra esik.

További változás, hogy akkor is keletkezik előleg kapcsán áfafizetési kötelezettség, ha csereügylet keretében szerez vagyoni előnyt az értékesítő, szolgáltatást nyújtó fél.

Az adóalany az adószám törlését elrendelő határozat jogerőre emelkedésének napjától nem gyakorolhatja adólevonási jogát, ha az állami adóhatóság az adószámot felfüggesztés nélkül törli, illetve felfüggesztését annak törlésével szünteti meg.

A tételes, belföldi összesítő jelentésben 2015. január 1-jétől szerepeltetni kell az 1 millió forint áfaösszeget elérő számlákat is (korábban 2 millió forint volt az értékhatár), valamint az ilyen számlákon fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ugyanakkor értékhatár nélkül jelenteni lehet minden számlát az összesítő jelentésben.

A jogelőd nélkül újonnan alakult adózóknak a megalakulásuktól számított adóévet követő év utolsó napjáig havonta kell bevallást benyújtaniuk a jelenlegi negyedéves gyakoriság helyett, továbbá bizonyos esetekben az éves áfa-bevallásra kötelezett adózók kötelesek negyedéves bevallási gyakoriságra áttérni.

Ha a pénztárgép üzemeltetőjének nyújtott szolgáltatása szünetel, illetve megszűnik, az adatszolgáltatáshoz szükséges adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltató köteles erről tájékoztatni a NAV-ot.

Végül, lakóingatlan értékesítése esetén, ha az adóalany nyilatkozott az állami adóhatóságnak arról, hogy valamennyi termékértékesítését adókötelessé teszi, nyilatkozatát 2015. február 28-ig a lakóingatlan értékesítésére vonatkozóan megváltoztathatja.

918

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?