Bekötötték az adóhivatalhoz a horvát pénztárgépeket

Zágráb, 2013. január 9., szerda (MTI) – Megkezdték a revizorok az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek alkalmazásának ellenőrzését Horvátország-szerte, miután 2013-tól törvény írja elő az internetes kasszák használatát készpénzfizetéskor – jelentette a helyi média szerdán.    Az adóhivatal elégedett az első eredményekkel, mert az ellenőrök az első körben vizsgált 1108  vendéglátóegységből csupán 61 helyen találtak hiányosságokat. Kedden, a péntekig tartó akció első napján 20 városban összesen 328 revizor vizsgálódott, többnyire városközponti kávézókban és éttermekben. A hatóságok egyelőre nem büntettek, csak figyelmeztettek és két nap haladékot adtak a hiányosságok pótlására.

Azoknak a szabálytalankodóknak azonban, akik az ismételt ellenőrzésig sem vezetik be az új rendszerű számlakibocsátást, 5 ezer kuna (mintegy 200 ezer forint) büntetéssel és az üzlethelyiség ideiglenes bezárásával kell számolniuk.

Az adóhivatalhoz interneten közvetlenül kapcsolódó pénztárgépek használatát az új készpénzfizetési törvény írja elő. A jogszabályt közép- és nagyvállalkozók, illetve – mérettől függetlenül – minden, szállást és vendéglátást biztosító cég és adóköteles önálló tevékenységet folytató magánszemély köteles január 1-jétől alkalmazni. Azok, akiknek a jövedelmét átalányban határozzák meg, az adóhivatalban előzőleg hitelesített számlatömböt használhatnak.

A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet, valamint gépkocsijavítást folytató adóalanyok és a szabadfoglalkozásúak esetében április 1-je a határidő.

Az új pénztárgép, vagyis az adóhatósági tanúsítvánnyal rendelkező szoftver beszerzése nem kötelező a piacokon árusító őstermelőknek, a dohányterméket, napilapot, lottószelvényt árusító trafikoknak. Nem vonatkozik az új jogszabály a postákra, bankokra, biztosítókra, a személyszállításra és az autópályadíj-beszedésre sem, mert ezeket az adóhatóság más módon tudja ellenőrizni.

Az alig egy hete életbe lépett jogszabályt az ügyvédi kamara máris az alkotmánybíróságra küldte, mivel szerinte az ügyvédek nem gazdasági tevékenységet folytatnak, így a jogszabály rájuk nézve nem lehet kötelező.

A kormány az adóhivatal által ellenőrzött kasszák bevezetésétől a szürkegazdaság visszaszorítását várja.

Magyarországon Matolcsy György gazdasági miniszter tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány ez évre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetési egyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt.

Az új típusú pénztárgépeket a tervezett április elseje helyett lehet, hogy csak később vezetik be Magyarországon. A nemzetgazdasági miniszter ugyanis egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta: nem zárható ki, hogy – részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján – a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során.

832

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?