Pénztárgépek – NGM: nem szükséges a határidő módosítása az üzemanyagkutaknál

Budapest, 2013. december 9., hétfő (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint nem szükséges az üzemanyagkutak – vagy bármely más kereskedelmi egység – esetében az online pénztárgépek bevezetési határidejének kitolása, mert a jogkövető pénztárgép-üzemeltetőket nem érheti hátrány.

 

Az NGM egyértelművé tette, hogy nem lesz határidő-módosítás.

A Népszabadság szombati cikke szerint január 1-jétől a hazai benzinkutak nem értékesíthetnek üzemanyagot a szabályok megszegése nélkül, az adóhatósággal online kapcsolatot biztosító számlázási rendszer kiépítése, tesztelése, biztonságos beállítása ugyanis áthúzódik 2014-re. Iparági szereplők szerint az NGM még csak tervezet formában közölte a szükséges beállításokat, és időt vesz igénybe a kész rendszerek engedélyeztetése is, ezért a januári határidő betarthatatlan, elhalasztását kérik.

A szaktárca az MTI érdeklődésére közölte: minden érintettnek meg kell tennie minden tőle elvárhatót a jogszabályoknak való megfelelés érdekében, ami minden adóalany tekintetében mást jelent. Ez az üzemanyagtöltő állomásoknál minimálisan az üzembe helyezési kód megkérését, a megfelelő rendszer kiválasztását és megrendelését jelenti.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) eddig hat számítógép alapú pénztárgép típusra vonatkozó forgalmazási engedélyt adott ki, és ezek között van üzemanyagkút-kezelő pénztárgép is. Az eddig elvégzett előzetes tesztelések, valamint a folyamatban lévő típusvizsgálatok eredményei alapján a következő 7-10 napban a számítógép alapú pénztárgépekre vonatkozó forgalmazási engedélyek számának érdemi növekedése valószínűsíthető.

“Az átállás tehát megoldható. Amennyiben a NAV hiányosságot állapít meg, szankcionálni fog” – közölte az NGM.

A minisztérium ismertette továbbá: az MKEH honlapján közzétett, érvényes forgalmazási engedélyű pénztárgépek közül a Flexys V12, VEC11.0SW. típusú pénztárgép kétvállalkozós típus, amely 2013. november 20-ától rendelkezik jogerős érvényes forgalmazási engedéllyel, és megfelel a jogszabályi előírásoknak, így azon üzemeltetők számára, akiknek az igényeit e rendszer kielégíti, ez a típus megfelelő. Amennyiben valaki többletigényt fogalmaz meg a rendszerrel szemben – a gyártóval való egyeztetés útján – nyilván egyedi fejlesztésű rendszerek is megjelennek majd a piacon, ennek időigénye a megrendelő és gyártó egyeztetésén alapuló fejlesztési munka hosszától függ.

Arra a kérdésre, hogy mely szerv és milyen formában közölte az érintett körrel az átálláshoz szükséges pontos – akár szoftveres – beállítási feltételeket, a tárca válasza az volt, hogy a követelményeket az NGM rendelet határozza meg, a pénztárgép forgalmazók ennek megfelelően fejlesztik a rendszereket. Az NGM rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, továbbá elérhető a NAV honlapján is. A feltételek adottak a jogszabályban, a pénztárgép forgalmazóknak kell engedélyeztetni a rendszert (mint ahogyan már van is ilyen), az üzemeltetők pedig az engedélyezett pénztárgép típust vezethetik be.

Mivel a feltételek, előírások a szabályozásban egyértelműen rögzítettek, ezeket már hosszabb ideje ismerik a fejlesztők – fejtette ki a szaktárca annak firtatására, véleményük szerint a pontos feltételek megismerését követően mennyi idő szükséges az üzemanyagtöltő állomásoknak a biztonságos átálláshoz. Hozzátették: a NAV már a február 15-iki NGM rendelet hatályba lépésétől folyamatos konzultációs lehetőséget biztosított a fejlesztőknek, gyártóknak, akik számos észrevételt, kérdést, kérést fogalmaztak meg, ezeket figyelembe véve pontosították, finomították a műszaki, informatikai előírásokat.

752

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?