Pénztárgépek – Ma lehet utoljára visszaigényelni a visszavont engedélyű pénztárgépekre kifizetett előleget

Budapest, 2014. február 17., hétfő (MTI) – Hétfőn lehet utoljára visszaigényelni a visszavont engedélyű pénztárgépekre kifizetett előleget, foglalót, a jogosult vállalkozóknak az adóhivatal honlapján kell ezt jelezniük. A határidő elmulasztása jogvesztő.

 

Azok a vállalkozók, akik korábban az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. visszavont engedélyű gépeiből rendeltek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján leadhatják a rendelésüket új pénztárgépre, és ugyanott kell nyilatkozniuk arról is, hogy az államra engedményezik a befizetett előlegüket, foglalójukat.

Aki hétfőn nem engedményezi követelését az államra, később már nem élhet ezzel a lehetőséggel, mert a határidő jogvesztő.

A hétfői határidő mintegy 80 ezer vállalkozást érinthet. Ennyien rendeltek korábban abból a két kasszából, amelyeknek a forgalmazási engedélyét január 23-án visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, mert indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre ad lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt.

Az érintetteknek az új pénztárgép megrendelésével együtt vagy annak leadását követően nyilatkozniuk kell az EBEV felületen arról, hogy milyen összegű támogatásra tartanak igényt. A papíralapú dokumentumokat, szerződéseket, számlákat 15 napon belül az adóhatósághoz kell eljuttatni, amelyek alapján a NAV egyedileg, határozattal bírálja el a kérelmeket.

Az igényelhető támogatás mértéke főszabály szerint a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépre kifizetett előleg, foglaló mértéke. Külön szabályok alapján nagyobb támogatást vehetnek igénybe azok, akik esetleg már a teljes vételárat megfizették, vagy be is üzemelték a betiltott gépeket.

A NAV honlapján elérhető egy gyakorlati útmutató, amely lépésről lépésre bemutatja, hogy a vállalkozóknak mit kell tenniük.
(http://www.nav.gov.hu/nav/onlinepenztargepek/uzemeltetokcikkek/visszavontforgalmazasienhedelyupenztargep.html)

859

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?