NGM: már majdnem 85 ezer online kassza üzemel

Budapest, 2014. április 26., szombat (MTI) – Már csaknem 85 ezer online pénztárgép üzemel, szerdáig azonban további jelentős emelkedésre számít az adóhivatal, akkor jár le ugyanis az állami támogatás igénybevételének határideje – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel. Újabb határidő-hosszabbítást nem terveznek.

 

Előzőleg az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy “hagyja abba a packázást” a kiskereskedőkkel, szabjon reális határidőt az online kapcsolatra képes pénztárgépek cseréjére.

Az NGM reagálásában azt írta, hogy az online pénztárgépre áttérés szükségességét egyetlen tisztességes vállalkozó sem kérdőjelezi meg, az intézkedés kedvező hatását pedig az egyes ágazatok forgalmi adatai is igazolják. Tájékoztatásuk szerint az áfacsalással leginkább érintett kiskereskedelmi szektorok például tavaly április és az év vége között összesen 175 milliárd forinttal nagyobb forgalomról adtak számot, mint 2012 azonos időszakában.

A revizorok a kockázatelemzők értékelése alapján keresik fel azokat a vállalkozásokat, amelyek online kasszái visszaélésről árulkodó adatokat küldenek a hivatalba – közölték.

Hangsúlyozták: annak érdekében, hogy az online pénztárgépek a lehető legalacsonyabb áron kerüljenek forgalomba, a minisztérium hosszú időn keresztül biztosította az üzemeltetőknek a gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatást, és ezzel párhuzamosan az új berendezések gyártásának felgyorsításáért is sok lépést tett. Ilyen volt például a gyártáshoz biztosított kedvezményes állami hitel és az állami kezességvállalás a kedvezőbb hitellehetőségek eléréséhez.

Az adóhivatal adatai szerint az állami támogatást csaknem 60 ezer pénztárgép után vették igénybe – tájékoztatott a nemzetgazdasági tárca.

Jelezték végül, hogy az NGM az állami támogatás minél szélesebb körű igénybevétele érdekében két, illetve négy hónappal már kitolta az igénybevétel határidejét, ezért újabb hosszabbítást nem tervez.

826

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?