Pénztárgépek – Bekötötték a százezredik online pénztárgépet

  Budapest, 2014. május 16., péntek (MTI) – Végig egyetértés volt abban, hogy az online pénztárgépekre való átállásra a magyar gazdaság érdekében szükség van – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, miután köszöntette annak az üzletnek a vezetőjét, ahol a százezredik online pénztárgépet állították üzembe.

 

Senki nem kérdőjelezte meg azt a célt, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében ezekre a gépekre szüksége van az országnak, a kereskedelemnek, minden tisztességes vállalkozónak és adófizetőnek – fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy csökkenhetnek az adók, ha a feketegazdaság aránya kisebb.

Varga Mihály közölte: sehol ilyen rövid idő alatt nem történt meg más országokban a bevezetés, ahol online rendszerre kellett átállítani a pénztárgépeket. Hozzátette ugyanakkor, hogy gyorsabb folyamatra számítottak, azt remélték, hogy az átállás a tavalyi év közepére vagy legkésőbb a végére befejeződik.

A miniszter emlékeztetett: az átállás folyamatát elindító rendelet 2013 februárjában jelent meg, most pedig már bekötötték a százezredik online pénztárgépet. Voltak zökkenők, de sikerült elérni, hogy a szükséges gépek elkészüljenek – mondta.

A világ legfejlettebb és legbiztonságosabb online pénztárgép-rendszere működik Magyarországon, olyan rendszert fejlesztettek ki a magyar informatikusok, amely iránt nemzetközi érdeklődés is van – emelte ki a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: nem hosszabbítják meg a pénztárgépek vásárlásához kapható 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére rendelkezésre álló határidőt, megvolt a lehetőség arra, hogy a kedvezményhez hozzájussanak a vállalkozások.

Az átállás befejeződéséről Varga Mihály azt mondta: nem minden kereskedő köti be azonnal a pénztárgépet, vannak ugyanis idényjellegű árusítások. A miniszter szerint még két hulláma lesz a folyamatnak, egyik a nyári turistaszezon, a másik pedig karácsony előtt, amikor még gépeket fognak vásárolni a vállalkozások.

869

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?