Vasárnapi pihenőnap – NGM: két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Budapest, 2015. augusztus 17., hétfő (MTI) – Két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, júniusban több mint 6 százalékkal növekedett az ágazat az egy évvel korábbihoz képest, de az első féléves adatok is hasonló mértékű emelkedést mutatnak. Az online pénztárgépek adatai szintén alátámasztják, hogy a forgalomnövekedés a vasárnapi pihenőnap bevezetése után is folytatódott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel hétfőn.

 

A tárca hangsúlyozza: az elmúlt időszak adatai világosan alátámasztják, hogy – bár sokan a forgalom visszaesésével riogattak a vasárnapi pihenőnap bevezetését követően – a szabályozás nem okozott forgalomcsökkenést, az emberek alkalmazkodtak a nyitva tartás változásához, a forgalom áttevődött a hét többi napjára.

Kiemelik: nem igaz, hogy a kormány, illetve az adóhivatal korábban olyan adatot szolgáltatott volna az online pénztárgépek kapcsán, amely csak a kiskereskedelmet érintette, hiszen ilyen “kiskereskedelemre szűrt” adattal az adóhivatal nem rendelkezik. A pénztárgép-adatokban minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban, sőt még a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, ám a nyugtaadás helyett pénztárgépet használó vállalkozóké is – írták.

Az adatok azt mutatják, hogy a pihenőnap hatálybalépés előtti 9 hét forgalmi átlaga alig haladta meg a 142 milliárd forintot, míg a hatálybalépés utáni 20 teljes hét átlaga már közel 160 milliárd forintot tett ki. Mindemellett a KSH jelentése szerint – amely már kizárólag a kiskereskedelemre szűkítve mutatja a forgalmat – idén áprilisban 5, májusban 5,4, júniusban már 6,2 százalékkal erősödött az ágazat az előző év azonos időszakához képest, míg az első félévben a növekedés üteme szintén meghaladta a 6 százalékot.

935

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?