Varga Mihály: a kormány a beruházások lendületének megtartását ösztönzi

Budapest, 2016. január 13., szerda (MTI) – A kormány szeretné, ha 2016-ban a beruházások lendülete megmaradna, ehhez támogatáspolitikát és rugalmas munkaerőpiacot rendel – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten a Joint Venture Szövetség (JVSZ) ünnepi konferenciáján.

 

A Magyarország 1986-2016. Joint Venture Szövetség – 30 éve a versenyképes vállalkozásokért című rendezvényen a nemzetgazdasági miniszter, a szövetség társelnöke felidézte, a JVSZ megalakulásakor célként megfogalmazta a beruházások növelésének támogatását, az innováció kultúrájának terjesztését, a gazdaság fehérítését, és ezek a törekvések élvezik a kormány támogatását.

Varga Mihály szerint a kormány elmúlt időszakban hozott intézkedései illeszkednek a Joint Venture Szövetség munkájához, ilyen a gazdaság kitettségének csökkentése, a beruházások forráshoz hozzájutásának könnyítése, a stabil államháztartás, költségvetés megteremtése. Kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság igényeinek megfelelő képzést hoznak létre, és felhívta a figyelmet arra, hogy a lakásépítések és felújítások ösztönzésével a beruházások további támogatást kapnak.

Szólt arról is, hogy a kormány erősíti a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét, így a beszállítói láncokba minél többen be tudnak kapcsolódni.

A miniszter rámutatott: a magyar gazdaság teljesítménye tükrözi a Joint Venture Szövetség elvárásait, 2015. I-III. negyedévében 2,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ez úgy valósult meg, hogy nem járt további eladósodással. 2015. I-III. negyedévében 3400 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, a beruházási ráta meghaladta a 21 százalékot – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: 2015-ben az államháztartás gazdálkodása a várakozásokat meghaladja, a hiányt 2,4 százalékra tervezték, ezzel szemben 2 százalék körüli lehet, az államadósság mértéke pedig csökkenni fog.

A miniszter szerint a további kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez erős, modern szerkezetű, egyre diverzifikáltabb iparra van szükség.

A feketegazdaság visszaszorításáról szólva a tárcavezető elmondta, hogy az online pénztárgépek bevezetése hozzájárult az állami bevételek növekedéséhez, a bevált gyakorlatot folytatják. Jelenleg egyeztetnek a szakszövetségekkel, érdekképviseletekkel a pénztárgépek, online kasszák kiterjesztéséről más területekre, a sportpályáktól kezdve a fodrászokon át egészen az ügyvédekig.

A miniszter elmondása szerint a 2016. évi előrejelzéseket nem kell módosítani, arra számítanak, hogy az idén megvalósulhat a 2,5 százalékos gazdasági növekedés 1,6 százalékos infláció és fegyelmezett, 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években bebizonyosodott, a kormány és a gazdaság szereplőinek együttműködése sikerre vezethet. Emlékeztetett arra, hogy 2012 után a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és folyamatosan közelíti az uniós szintet.

Az MKIK elnöke kitért arra, hogy a tartós gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen a tudás integrálása a gazdaságba, meggyőződése szerint az ország az innováció képessége alapján jobban tudna teljesíteni.

Parragh László szólt arról is, hogy a magyar bérszínvonal indokolatlanul elmarad a nyugat-európaitól, hiszen termelékenysége hasonló a versenytársakéval. A kamara elnöke szerint valós bérfelzárkóztatásra lenne szükség a munkaerő itthon tartásához.

899

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?