Mechanikus számológépeket bemutató kiállítás nyílt Szegeden

Szeged, 2016. március 9., szerda (MTI) – Több mint harmincféle mechanikus számológépet láthat a közönség a szerdán nyílt Számolj utána! című kiállításon a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, az esetenként száz évnél is régebbi eszközök között akad olyan, amelyet még 1990-ben használtak, és szinte mindegyik ma is működőképes.

 

A tárlat anyagát Kürti Sándor, az adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. elnöke ajánlotta föl a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak, és ez az első alkalom, hogy a nagyközönség láthatja.

A Széchenyi-díjas szakember a megnyitón elmondta, hogy tizenöt éve Szentesen vásárolta az első mechanikus számológépet egy régiségkereskedőtől. Hazavitte a berendezést, szétszerelte, majd összerakta, és működőképes állapotba hozta a több mint ezer alkatrészből álló eszközt. Az első gépet pedig az elmúlt években újabb és újabb követte, így jött létre a maga nemében a világon egyedülálló magángyűjtemény, amely egyaránt bemutatja a Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és az egykori szocialista országokban gyártott mechanikus számológépeket.

Kürti Sándor elárulta, hogy az eszközöket néhány ezer, olykor néhány tízezer forintért vásárolta – igaz, van olyan, amelynek működésre bírása csaknem féléves munkát kívánt -, ám akad, amely felbecsülhetetlen értékű, hiszen típusának utolsó fennmaradt példánya.

A gyűjtő az egyik legbüszkébb arra az 1890-es években Angliában gyártott Registering Accountant, Class 1, Model 13 jelzésű számológépre, amely 13 jegyű számokat képes kezelni és nyomtatni is tud.

 

Mechanikus számológépeket bemutató kiállítás nyílt Szegeden
Szeged, 2016. március 9.
Egy Addo-X típusú számológép a Kürt Zrt. elnöke, Kürti Sándor gyûjteményébõl rendezett, mechanikus számológépeket bemutató Számolj utána! címû kiállítás megnyitóján a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában 2016. március 9-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kiállított darabok között van egy 1909-ben Lipcsében készült Triumphator Model II típusú gép, melyet egészen 1990-ig, a privatizáció időszakáig használtak a Borsodi Sörgyárban.

A százéves Sundstrand gépeket szemlélőknek feltűnhet a berendezések számbillentyűinek kiosztása, amely pontosan megegyezik a számológépeken és számítógépeken használtakkal. Ennek az az oka, hogy az amerikai cég volt, amely szabványosította és 1914-ben szabadalmaztatta a tízgombos kezelőfelületet – mondta Kürti Sándor.

1082

Vélemény, hozzászólás?