Az Együtt megszüntetné a készpénzes áfás számlát

Budapest, 2016. május 12., csütörtök (MTI) – Az Együtt azt javasolja, hogy a kisvállalkozások érdekében szüntessék meg a készpénzes áfás számlát, illetve növeljék a bankkártyás fizetőhelyek számát.

 

Pápa Levente, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-nek csütörtökön amellett érvelt, hogy a készpénzes áfás számla helyett a vállalkozások – árbevételük öt százalékáig – elszámolhatnák az egyszerű pénztári nyugtákat. A többi esetben elektronikus úton kellene fizetniük, az online kasszák pedig automatikusan, az interneten elküldenék az áfás számlát a vállalkozásnak és az adóhatóságnak.

Javasolják azt is: a kormány nyújtson támogatást ahhoz, hogy legalább harmincezerrel növeljék a bankkártyás fizetésre alkalmas, úgynevezett POS-terminálok számát – közölte.

Az Együtt a kisvállalkozások helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra terhelné az online kasszák éves kötelező ellenőrzésének minden terhét. Emellett indítványozzák, hogy a vállalkozások a jövőben ugyanarra az egy számlára utalhassák az összes közterhüket, illetve, hogy legyen egy úgynevezett adminisztratív plafon. Utóbbi kötelezné a kormányt, hogy ha új intézkedéssel növeli a kisvállalkozások adminisztratív terheit, akkor azzal párhuzamosan, ugyanolyan mértékben csökkentse régebbi adminisztrációs kötelezettségeket.

Pápa Levente szorgalmazta a hivatali levelek nyelvezetének közérthetővé tételét, valamint azt, hogy a szabályok ellen vétő kisvállalkozókat először figyelmeztessék és csak a második eset után sújtsák pénzbüntetéssel.

 

1032

Vélemény, hozzászólás?