Az ellenőrzések felénél talált hiányosságot a NAV

Budapest, 2016. június 1., szerda (MTI) – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaszi akciója során az országszerte végzett több mint nyolcezer ellenőrzés felénél találtak valamilyen hiányosságot, és összesen 250 millió forint bírságot szabott ki az adóhatóság.

 

A NAV szerdai tájékoztatása szerint mintegy 60 üzletet kellett 12 napra bezárni, három esetben a bezárást helyettesítő bírságot állapítottak meg.

Tavasszal a szépészeti szolgáltatókra, zöldség- és gyümölcskereskedőkre, vendéglátósokra, szálláshely-szolgáltatókra, autómosókra, gumiszervizekre, ruhatisztítókra, virág- és ajándék üzletekre fordított nagyobb figyelmet a NAV.

Az adóhatóság szakemberei egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, onlinepénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről.

A célzott kiválasztást a kockázatok elemzése alapozta meg. Az online pénztárgépet használók közül a NAV jellemzően ott ellenőrzött, ahol valami nem volt rendben, a piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választottak a revizorok – közölte az adóhivatal.

A szokatlan időben – késő délután, éjszaka, hétvégén – végzett ellenőrzések továbbra is azt jelezték, hogy ezekben az időszakokban jóval gyengébb a nyugta- és számlaadás fegyelme. Pozitív eredményt mutattak viszont a szezonális terméket árusítóknál végzett ellenőrzések, ezen adózók többsége az előírásoknak megfelelően működik.

A közlemény szerint a fagylaltozóknál a nyugtaadást az ellenőrök táblagéppel kontrollálták, az online pénztárgépbe beütött adatok és a vásárlók számának összevetésével. Tabletes lekérdezéssel ugyanis távolról követhető a nyugtaadás, és ahol a revizorok rendben találják az adatokat, nem végeznek próbavásárlást.

 

 

1073

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?