Gépek közötti kommunikációra engedélyezett számtartományt az NMHH

Budapest, 2016. szeptember 12., hétfő (MTI) – Tízezer szám használatára adott engedélyt az MVM NET Zrt.-nek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak érdekében, hogy a szolgáltató hálózatán különféle gépek mobilfrekvencián fogadhassanak és továbbíthassanak adatokat egymás között – közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

 

Gépek közötti kommunikációra engedélyezett számtartományt az NMHH
Gépek közötti kommunikációra engedélyezett számtartományt az NMHH. illusztráció forrása: www.slideshare.net

 

A tájékoztatás szerint az elsőként kiadott engedéllyel az MVM NET Zrt. a mobiladat-átviteli csomagokhoz és az úgynevezett mobil APN adatátviteli hozzáféréshez mobilszámok helyett tizenkét jegyű, gépek közötti (machine-to-machine M2M) kommunikációra szolgáló számokat használhat fel az LTE technológiájú, 450 megahertzes mobiladat-átviteli hálózatán, az ország szinte egész területén.

A 71-es számtartományban engedélyezett számmező (71 200 000 0000-9999) tízezer számot tartalmaz, a számokon sem vezetékes, sem mobiltelefon-szolgáltatás nem nyújtható, az engedély határozatlan időre, visszavonásig szól.

Az NMHH közleményében kiemelte, hogy a most engedélyezett számokkal megkezdődött a 10 milliárd számot tartalmazó új számtartomány használatba vétele az internetre csatlakozni képes okoseszközök, online pénztárgépek, autós fedélzeti számítógépek, háztartási gépek és más berendezések számára az automatikus kommunikációhoz, kiszélesítve az utat a hazai digitális gazdaság fejlődéséhez.

Az engedélyezett azonosítókat a hatóság a honlapján is közzéteszi az azonosító-nyilvántartásában.

Az MVM NET Zrt. az MTI megkeresésére közölte, hogy a kiépített rendszeren keresztül kizárólag adatátviteli szolgáltatást fog nyújtani. Az LTE450 projekt elsődleges célja a kormányzati és iparági igények kiszolgálása. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják.

A 450 megahertzes hálózat szolgáltatása az alkalmazott technológiáknak köszönhetően 95 százalékos országos területi lefedettséggel áll rendelkezésre, a jobb jelterjedés eredményeként pedig a publikus mobilinternettel nem ellátott területeken is alkalmas olyan üzleti alkalmazások kiszolgálására, melyek állandó, stabil sávszélességet és alacsony válaszidőket követelnek meg – ismertette a társaság.

A cég hangsúlyozta, hogy az NMHH döntése nem azt jelenti, hogy más telekommunikációs cég ne nyújtana M2M szolgáltatást, a most kiadott azonosító azonban az első ebben a kategóriában.

 

 

 

1262

Vélemény, hozzászólás?