Pénztárgépek – Néhány napos várakozást javasol az OKSZ

 Budapest, 2014. január 29., szerda (MTI) – Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt javasolja a visszavont engedélyű online pénztárgépet rendelő kereskedőknek, hogy legalább néhány napig várjanak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állásfoglalására a kialakult helyzetben, mielőtt lépnének.

 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) múlt héten vonta vissza az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE és a Japán Cash Company Kft. SE NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott, több tízezer kereskedő által megrendelt online pénztárgép engedélyét.

Az OKSZ szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti, hogy mivel a pénztárgép forgalmazó a befizetett előlegekből rendel a gyártótól pénztárgépet, ezért csekély az esélye annak, hogy egy forgalmazási engedély visszavonását követően pénze legyen a teljes kártalanításra.

A kereskedők megítélése szerint a súlyos probléma külső segítség nélkül nem orvosolható, “erre jutott egyébként az NGM felkérésére alakult pénztárgép munkabizottság is január 25-i ülésén”. Az NGM ígéretet tett a felvetett javaslatok megvizsgálására és arra, hogy tájékoztatást ad döntéséről, ez eddig nem történt meg – szögezi le az OKSZ a közleményben.

Az OKSZ azt javasolja a károsult online pénztárgép megrendelőknek, legalább néhány napig várjanak az NGM állásfoglalására. A forgalmazási engedély visszavonása 15 nap után lesz jogerős, így addig eleve nem érhet joghátrány senkit, de feltételezésük szerint, az eddigi kedvező tapasztalatok alapján az adóhatóság egyébként is méltányosan fog eljárni ebben az esetben.

Időközben az adóhatóság felszabadította az Alt Cash megrendelések regisztrációs kódjait. Ez azt teszi lehetővé, hogy aki másik pénztárgépet akar rendelni (ami már csak a NAV honlapján keresztül lehetséges), annak nincs technikai akadálya – hívja fel a figyelmet az OKSZ.

A szövetség szerint mérlegelni kellene azt a körülményt is a döntéshozóknak, hogy az adóhatóság 120 ezer megrendelést és 180 ezer regisztrációt tart nyilván, tehát 60 ezer megrendelés még amúgy is hiányzik. Az üzembe helyezések száma 30 ezer, ami azt jelenti, hogy az Alt Cash 80 ezer megrendelését leszámítva nincs nagy eltérés az üzembe helyezések és az eddig leadott megrendelések között, tehát az OKSZ szerint van lehetőség egyszerűbb szabályozásra.

Időközben az Alt Cash bejelentette, benyújtja újra engedélyeztetésre a visszavont engedélyű pénztárgépet, amire van jogi lehetősége – írja az OKSZ.

827

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?